Menu
Conscious Shopping

המדריך לצרכנית המתחילה לקניית בגדי יד שנייה

הפוסט מכיל לינקים רווחיים

השבוע, חל שבוע מהפכת האופנה במקביל ליום כדור הארץ. השבוע הזה מזכיר לי שיצירת שינוי באופן בו אנו צורכים אופנה הוא בידיים שלנו. אני שואלת את עצמי איך להיות צרכנית אחראית במציאות בה קולקציות וטרנדים מתחלפים כהרף עין?

אחד השינויים החשובים שעשיתי בשנתיים האחרונות הוא להתחיל לרכוש אופנה יד שנייה. בעבר לא הייתי מעלה על דעתי לרכוש פריטי יד שנייה, משום שהרגשתי מוזר ללבוש בגדים שהיו שייכים למישהי אחרת. השאלתי לפעמים בגדים מבני משפחה או חברות אבל לא חשבתי שהגיוני לשלם על בגדים משומשים.

second hand shopping
חולצה מכופתרת מדה קלוזט וג’ינס מאסוס מרקטפלייס

את בטח שואלת את עצמך מה גרם לי לשינוי? השינוי אצלי התחיל כאשר נחשפתי לנזקים של עולם האופנה והתחלתי ללמוד על אופנה בת-קיימא. הבנתי שבגדי יד שנייה הם עולם בפני עצמו. הם כוללים טווח רחב ומבחר גדול של פריטים, חלקם אפילו חדשים עם טיקט. הבנתי גם שטרנדים חוזרים, ומה שאופנתי היום, היה גם אופנתי בעבר. לכן, אפשר למצוא כמעט כל פריט טרנדי שנמכר ברשתות הגדולות כיום ביד שנייה. נוסף על כך, התאהבתי ברעיון שפריטי יד שנייה באים עם סיפור, גם אם אני לא בהכרח יודעת מהו – תמיד יש מקום לדמיון. גיליתי גם שאפשר למצוא פריטי וינטג’ יחודיים מתקופות שונות. חלקם באיכות גבוהה יותר ובמחיר נגיש יותר.

מה ההבדל בין יד שנייה לוינטג’?

פריטי וינטג’ הם פריטים שיוצרו לפני 30-100 שנה. כלומר, כל מה שיוצר לפני 1991 נחשב לפריט וינטג’. פריטי וינטג’ יכולים לשקף תקופות שונות באופנה והמידות שלהם יכולים להיות שונות מהמקובל כיום. לעומת זאת, פריט יד שנייה הוא כל פריט שאינו חדש ונרכש על ידי אדם אחר. זאת ללא קשר לעובדה אם הוא נלבש או לא נלבש על ידו. בעוד שפריט וינטג’ עבר זמן התיישנות מסויים, פריט יד שנייה יכול להיות פריט שמישהי רכשה בכל נקודת זמן, גם לפני שבוע או חודש והחליטה להעביר אותו הלאה. ישנן חנויות שמתמחות במכירת פריטי וינטג’ בלבד, אחרות ימכרו גם יד שנייה וגם וינטג’. ברשימת החנויות בהמשך הפוסט תוכלי למצוא ציון בנוגע לחנויות שמתמחות בפריטי וינטג’.

מה כדאי לקנות באופנת יד שנייה?

אז החלטת שאת רוצה לקנות יד שנייה. ברכותיי! בטח את שואלת את עצמך איפה מתחילים? ובכן, ההמלצה הראשונה שלי היא להתחיל מחיפוש של פריטים קלאסיים שאת רוצה להוסיף למלתחה שלך. תוכלי למצוא מגוון רחב של פריטים אלה. בנוסף, הסיכון לטעות נמוך, משום שאת פחות או יותר יכולה לדעת מה תקבלי. אני לדוגמא, התחלתי את השיטוט שלי בעולם היד שנייה כשחיפשתי ג’קט אופנוענים שחור מעור. השיקול לכך היה שזהו פריט יקר יחסית אשר יכול להישמר לאורך זמן במצב טוב. לכן העדפתי לקנות אותו מיד שנייה.

how to shop second hand fashion
אפודת וינטג’ מ-eBay

עם זאת, כפי שציינתי קודם, כדאי לחפש גם פריטים טרנדיים מיד שניה. בחורף האחרון לדוגמא החלטתי לשלב את טרנד האפודה בארון שלי. מאחר ומדובר בטרנד שהיה פופולרי גם בעבר, החלטתי שבמקום למצוא אפודה באחת מרשתות האופנה הגדולות אחפש אפודת וינטג’. הצלחתי למצוא ב-eBay אפודת וינטג’ נפלאה בצבע שמנת שעשויה 100% צמר במחיר זהה לאפודה מחומרים סינתטיים שראיתי בזארה. שמחתי על המציאה, כיוון שצמר מחמם יותר וכבד טבעי גם מתכלה תוך זמן קצר יותר בהשוואה לבדים סינתטיים (לצמר לוקח בערך 9 חודשים להתכלות בעוד שפוליאסטר מתכלה תוך עשרות עד מאות שנים).

כשאת הולכת לחנות יד שנייה או מחפשת פריטים אונליין, כדאי שתהיי ממוקדת במה שאת מחפשת. המבחר יכול להיות עצום ומבלבל. אם את לא יודעת מאיפה להתחיל, אני ממליצה שתיצרי קודם השראה לפריטים או תסתכלי באתרים של הרשתות הגדולות ואז חפשי את אותו הפריט ביד שנייה.

כמו בכל קנייה, מומלץ שלא להתפתות לפריטים שלא משקפים את הסגנון האישי שלך או כאלה שמושכים אותך רק בגלל שהם שייכים למעצב מסוים ומחירם זול יותר. הקניה המשתלמת ביותר תהיה של פריט שיוכל לשמש אותך לאורך זמן. זו המשמעות של אופנה בת קיימא.

מאיפה כדאי לקנות?

ישנו מגוון רחב של חנויות ואתרי יד שנייה בארץ ובחו”ל. אני רוכשת את פריטי היד שנייה שלי בעיקר אונליין אז כאן יהיו רוב ההמלצות שלי. לחובבות הקניה בחנויות, חנות יד שנייה מומלצת בה ביקרתי ורכשתי בארץ היא Love me two times, בשוק הפשפשים ביפו. גלית הבעלים מחזיקה שם מותגים שונים, חלקם גם של מעצבי על, שהיא ליקטה בעצמה בפריז וברומא.

shopping second hand online
בלייזר יד שנייה של Massimo Dutti מ-Love Me Two Times

חנויות מוכרות נוספות באזור המרכז הן:

  • אדרת ואחותה היוקרתית יותר ארגמן בתל אביב שמוכרות גם יד שנייה וגם פריטי וינטג’.
  • צ’לסי רשת חנויות יד שנייה ווינטג’ בתל אביב ובגבעתיים כולל חנות אונליין.
  • דנדשה – מיזם יד שנייה חברתי שמהווה מרכז הכשרה שיקומי מקצועי לנשים המתמודדות עם קשיים נפשיים. למיזם שישה סניפים ברחבי הארץ.
  • ביגודית של ויצו – רשת חנויות יד שנייה בעלת סניפים ברחבי הארץ. הבגדים נמכרים במחירים סמליים כאשר ההכנסות מוקדשות להמשך ופיתוח פעילות הסניפים למען הקהילה.

להמלצות נוספות על חנויות יד שנייה ברחבי הארץ מוזמנת לקרוא כאן. אם את נוסעת לחו”ל כדאי לבדוק מראש איפה יש חנויות יד שנייה באזור בו תשהי.

עסקים ישראלים שמוכרים פריטי יד שנייה אונליין

את הרכישות אונליין הראשונות שלי בעולם היד שנייה עשיתי באתר דה קלוזט. זהו מיזם ישראלי שמוכר פריטים מארונות פרטיים של פאשניסטיות. מנסיוני, הפריטים שמוצגים באתר נמצאו במצב מצויין. חלקם אף עם טיקט ושייכים למותגי פרימיום (כמו Massimo Dutti ו-Zadig & Voltaire) וגם למותגי אופנה מהירה.

מוכרות ישראליות נוספות:

  • Vintage & Second Hand by Sara – שרה יחזקאל היא סטייליסטית אישית שמוכרת בעיקר פריטי וינטג’ מאירופה ומהארץ במחירים נגישים ועם המון שיק. ניתן למצוא אצלה גם פריטי יד שנייה יחודיים של מעצבים מקומיים. שרה מספרת שכל הפריטים שלה עוברים כביסה, גיהוץ ותיקון ע”י תופרת ,במידת הצורך, מתוך רצון להנגיש פריטי וינטג’ מתקופות שונות לצרכים הנשיים של היום.
  • Bob Studio – מיזם משותף של רנתה מייטיס וספיר גולדמן שמוכרות פריטי וינטג’ בניחוח צרפתי-סקנדינבי.
thrifted fashion tips
תיק יד שנייה של Tory Burch מיריד התרמה

אתרים בינלאומיים לרכישת פריטי יד שנייה

eBay

רובכן בוודאי מכירות את eBay ואני מנחשת שרכשתן שם בעבר. עובדה פחות ידועה היא שב-eBay ניתן למצוא מוכרים פרטיים ומקצועיים שמוכרים פריטי יד שנייה ווינטג’. יצא לי לרכוש מ-eBay מספר פעמים פריטי וינטג’, גם של מעצבים, והייתי מאוד מרוצה מהרכישות. ניתן גם להציע מחיר נמוך יותר על הפריטים ולעשות משא ומתן עם המוכר. החיסרון העיקרי ברכישה מ-eBay הוא שהאחריות על וידוא מצב הפריט והאותנטיות שלו היא על הקונה. לכן, חשוב לבחור מוכר שסומכים עליו ולברר מולו כל מה שצריך לפני שעושים את הרכישה. אפרט על כך בהמשך. לטיפים נוספים על רכישת פריטי יד שנייה ב-eBay צפי כאן.

Etsy

בדומה ל-eBay, גם Etsy היא זירת מסחר שמאגדת מוכרים שונים. בניגוד ל-eBay, ב-Etsy ניתן למצוא פריטי וינטג’ בלבד והמוכרים הם רק מוכרים מקצועיים ולא אנשים פרטיים. כשמחפשים פריטי וינטג’ ב-Etsy כדאי לקרוא על מצב הפריט, וכן לבדוק את הפריטים האחרים שהמוכר מציע ואת ההמלצות עליו. להדרכה קצרה על השימוש ב-Etsy צפי כאן.

Asos Marketplace

מאגדת בוטיקים שונים מרחבי העולם שמוכרים פריטי וינטג’ ויד שנייה. כדאי לשים לב שלא כל הפריטים ב-Marketplace הם יד שנייה וצריך לסנן אותם בחיפוש. רוב המוכרים עושים משלוחים לכל העולם במחיר סמלי וכדאי לקרוא ביקורות על המוכר לפני הקנייה. אחד הבוטיקים המוצלחים שיצא לי לרכוש מהם באסוס מרקטפלייס הם Avelina’s Vintage שמוכרים בין היתר מכנסי ג’ינס וינטג’ של Levi’s.

Vestiaire Collective

זהו אתר אירופאי בו מוכרים פרטיים ומקצועיים מציעים פריטי יד שנייה בטווח רחב של מחירים ומותגים. היתרון שלהם הוא בכך שהם עושים בדיקה מקדימה של מצב הפריט והאותנטיות שלו לפני שהוא נשלח לקונה. על אף ששמעתי על Vestiaire המלצות רבות מאנשים שונים, לי אישית הייתה חוויה לא מוצלחת איתם. ניסיתי להזמין מהם מספר פעמים בעבר ובכל הזמנה נאמר לי שהפריט כבר אינו זמין וזאת לאחר שכבר חוייבתי על הפריט. הם כמובן החזירו לי את הכסף אך לא ברור לי מדוע הם מציעים פריטים למכירה כאשר הם אינם זמינים עוד. גם כשפניתי על כך לשירות הלקוחות שלהם לצערי לא הצלחתי לקבל מענה הולם.

buying second hand clothing
תיק Fendi Baguette וינטג’ מ-Ebay

מה כדאי לבדוק כשרוצים לקנות יד שנייה אונליין?

מי המוכר? באתרים כמו eBay ו-Etsy שמאגדים מוכרים שונים חשוב לבדוק האם מדובר באדם פרטי או במוכר מקצועי? מהם הפריטים הנוספים שהוא מוכר? כמה פריטים הוא מכר עד היום? והכי חשוב, לקרוא עליו חוות דעת שיתנו תמונת מצב על חווית הקנייה ממנו. אחד הדברים המרכזיים שלמדתי בקניות יד שנייה היא שהאמון במוכר הוא אחד הדברים המרכזיים שיקבעו את חווית הקנייה שלך ויעזרו לך לתחושה שאת לא קונה חתול בשק.

מה מצב הפריט? באתרים כמו Vestiaire Collective ואצל הרבה מוכרים מקצועיים תוכלו לקבל פירוט כולל דירוג של מצב הפריט. חשוב מאוד לשים לב שהפריט מצולם מזויות שונות ושהמוכר מפרט את מצב הפריט ואת הפגמים (אם יש כאלה). אם חסר לך מידע אל תהססי לפנות למוכר ולשאול שאלות או לבקש תמונות נוספות של הפריט. ככל שיש יותר מידע ותמונות של הפריט הרכישה הופכת יותר אמינה.

אותנטיות. בדיקת אותנטיות של הפריט היא משמעותית בעיקר אם את רוצה לקנות פריט מעצבים. פריט המעצבים היחיד שרכשתי עד היום ביד שנייה הוא תיק מסוג באגט של Fendi. לפני הרכישה עשיתי חיפוש מקיף בגוגל על כל סימני האותנטיות של תיקי Fendi וחיפשתי אותם בתיק שאותו רכשתי לבסוף. סימני אותנטיות יכולים לכלול צורה מסויימת של הלוגו, מספר סדרתי של התיק, צורת האבזמים ועוד. הרבה מהאתרים שמוכרים יד שנייה מציעים מדריכים לזיהוי אותנטיות של פריטי מעצבים כמו The Real Real. יש גם אתרים ופורומים שונים שמפרסמים סקירות מקיפות על סימני אותנטיות של פריטי מעצבים כמו Purseblog.

גם את יכולה להמשיך את המעגל

עשית סדר בארון ומצאת פריטים שאת כבר לא עושה בהם שימוש? את יכולה למכור אותם או לקחת אותם למסיבת החלפת בגדים ובכך לעזור לפריטים שלך למצוא מחדש בית חם! אפשרות אחרת היא לנסות למכור את הפריטים שלך דרך אפליקציית Depop. זוהי אפליקציה בה אנשים פרטיים מכל העולם מעלים פריטים שלהם למכירה.

how to find vintage items
כובע וחצאית ממסיבת החלפות

אפשר גם למכור את הפריטים שלך לחנות יד שנייה. בחלק מהמקרים תקבלי מזומן, שובר לרכישה בחנות, או שישנן חנויות שעובדות בהסכם קונסיגנציה. המשמעות היא שהחנות מוכרת עבורך את הפריטים ואת מקבלת אחוז מסוים מהמכירה (מנסיוני כ-25%-30% מהמכירה). פריטים שלא נמכרו לאחר תקופה מסויימת (לרוב בין חודש ל-3 חודשים) יכולים לחזור אלייך או לעבור לתרומה לפי בחירתך.

לסיום, אני מקווה שהמדריך הזה יעזור לך לעשות את הצעדים הראשונים ברכישת פריטי יד שנייה. לדעתי זוהי כניסה לעולם מופלא של פריטים יחודיים שיוכלו לעזור לך לבנות מלתחה יצירתית וכמובן לשמור טוב יותר על העולם שלנו. שיהיה יום כדור הארץ שמח!

10 Comments

  • רותם
    20/04/2021 at 3:01 pm

    למען האמת אף פעם לא יצא לרכוש פריטים יד שנייה, אבל יש פה מידע שלם שלא הכרתי!! תודה רבה לך 🙂 !!

    Reply
    • Sivan Maoz
      21/04/2021 at 6:01 am

      איזה כיף לשמוע 🙂 שמחה שחידשתי!

      Reply
  • אדר סלם
    20/04/2021 at 3:07 pm

    איזה כיף! חשפת אותי לעולם חדש!

    Reply
    • Sivan Maoz
      21/04/2021 at 6:01 am

      בשמחה רבה! זה באמת עולם שלם ששווה להכיר 🙂

      Reply
  • Adi noya ben ezer
    22/04/2021 at 11:25 pm

    נהדר 🙂 מאוד מתחברת לקונספט של יד שניה. עולם שלם בפני עצמו. האוצרות הכי שווים לפעמים בויצו השכונתי שלי 🙂

    Reply
    • Sivan Maoz
      27/04/2021 at 7:17 am

      לגמרי! אני מודה שאני צריכה לבקר יותר בויצו השכונתי שלי גם 😉

      Reply
  • נטלי
    24/05/2021 at 3:02 am

    תודה רבה על הפוסט. הוא מאוד העשיר את הידע שלי ביד שנייה. עד היום נחשפתי (אהבתי וקניתי) בעיקר באדרת. לא ידעתי שיש לה אחות…ריכוז החנויות השוות בפוסט אחד באופן ברור, כמו שעשית, מאוד עוזר.

    נטלי
    http://www.pnimablog.com

    Reply
    • Sivan Maoz
      24/05/2021 at 4:07 pm

      הי נטלי, שמחה מאוד לשמוע שאהבת את הפוסט ומצאת אותו שימושי 🙂 תודה על הפידבק!

      Reply
  • אלכסנדרה
    06/04/2022 at 4:19 pm

    וואי איזה פוסט אינפורמטיבי ומועיל!!
    שמרתי לעצמי כמה אופציות להמשך.
    תודה סיוון! 🙂

    Reply
    • Sivan Maoz
      24/04/2022 at 12:11 pm

      בשמחה רבה! איזה כיף שאהבת 🙂

      Reply

Leave a Reply

דילוג לתוכן