Menu
Conscious Shopping

ארבעה צעדים ראשונים בדרך לצרכנות אופנה חכמה ובת קיימא

“אפילו מסע בן אלף מילין מתחיל בצעד אחד קטן…” אומר הפתגם הסיני ואני מאוד מתחברת אליו בהקשר של צרכנות אופנה חכמה ובת קיימא. בסביבה עמוסה בגירויים שמתחלפים כהרף עין, וכשהשפע הוא כמעט אינסופי, ללמוד להסתפק בפחות זה לא דבר מובן מאליו. כשאני התחלתי את המסע שלי בהגדרת הסגנון האישי שלי ובבנייה מחדש של המלתחה הבנתי את החשיבות בבניית ארון שמכיל פריטים שאני באמת אוהבת, שמשקפים את הסגנון ואת אורח החיים שלי ושמחמיאים לי.

למה כדאי לקנות חכם? קנייה חכמה ומדוייקת יכולה לעשות טוב לך. פעמים רבות, מרוב שהארון שלנו עמוס בבגדים שאנחנו לא לובשות עולה תחושת תסכול וחוסר שביעות רצון. יצירת סגנון אישי ומלתחה שמשקפת אותו עוזרת לתחושת המימוש העצמי שיכולה להתבטא גם בתחומים נוספים בחיים כמו קריירה וזוגיות. מעבר לזה, צרכנות חכמה יכולה לעזור לך לחסוך כסף לטובת דברים נוספים שחשוב לך להשקיע בהם. קניה חכמה יכולה להפחית גם את ההשפעות השליליות של תעשיית האופנה על הסביבה, החל מתהליך היצור של הבגד ועד ליום בו כבר לא ניתן ללבוש אותו עוד.

עם זאת, למדתי שתהליך צריכה של אופנה שנחשבת יותר אקולוגית אינו נגיש לכל אחת. פתרונות סביבתיים כמו רכישת אופנת יד שניה לא מתאימים לכל אחת, וקנייה ממותגים שנחשבים אתיים או ידידותיים לסביבה עשויה להיות יקרה יותר. מותגים אלו לרוב נמכרים רק בחלק מהחנויות ובמבחר מוגבל של מידות וגזרות. למרות זאת, מצאתי לאורך הדרך שיש מספר צעדים קטנים שאפשר לעשות על מנת להצליח לקנות באופן חכם יותר ומתחשב בסביבה. בפוסט הזה אפרט לך ארבעה צעדים כאלה.

how to shop fashion sustainably

צעד ראשון: יוצאים עם רשימה

כשאת יוצאת לקניות פיזיות או אונליין כדאי להכין רשימה של פריטים שחסרים לך במלתחה. לשם כך, אני ממליצה קודם לעשות סדר בארון, לאחסן פריטים שאינם מתאימים לעונה ולהוציא פריטים שאינם בשימוש. טיפים נוספים לסידור הארון תוכלי למצוא כאן. בשלב הבא, הכיני רשימה של פריטים חסרים ונסי להיצמד אליה כשאת קונה. פעמים רבות אנחנו מוסחות מהמבחר שמוצע לנו או מהמבצעים ולבסוף חוזרות עם פריטים אחרים מהמתוכנן והמלתחה עדיין מרגישה חסרה. גם בייעוץ סטיילינג מקצועי עם לקוחה אנחנו מכינות רשימת קניות של פריטים חסרים בה אנחנו משתמשות ביום הקניות עצמו. יצאת לקניות ולא מצאת את הפריט שאת מחפשת? חפשי אותו אונליין והימנעי מקניית פריטים דומים שאינם עונים על הצורך שלך.

צעד שני: בחרי את הפריט הקלאסי עבורך

לרוב מתייחסים לפריט קלאסי או טרנדי לפי מה שפופולרי כעת בעולם האופנה. אני רוצה להתייחס למושגים האלה דווקא בהקשר של משך הזמן שהפריט צפוי להיות בשימוש אצלך בארון. פריט קלאסי ישמש אותך לאורך זמן. פריט טרנדי ישרוד בארון שלך ככל הנראה לעונה אחת בלבד. לכן הפריטים בארון שלך צריכים להיות רק פריטים קלאסיים שתלבשי לאורך זמן. גם פריט טרנדי בעונה מסויימת יכול להיות פריט קלאסי בשבילך.

ethical and smart clothes shopping
בלייזר של Other Stories & עשוי משילוב של טנסל ופשתן

איך תדעי האם פריט הוא קלאסי או טרנדי עבורך? שאלי את עצמך את השאלות הבאות:

  • האם הפריט הזה מתאים לסגנון שלי ולאורח החיים שלי?
  • האם אני יכולה לחשוב על לפחות שלוש דרכים לשלב אותו עם פריטים שכבר יש לי במלתחה?
  • האם זה פריט שחסר לי כרגע במלתחה?
  • האם הפריט הזה במידה שלי?
  • האם אני רוצה לקנות את הפריט רק בגלל שהוא במחיר זול או במבצע?

אני ממליצה לרכוש פריט שעומד לפחות ב-3 מהקריטריונים האלה.

צעד שלישי: קראי את האותיות הקטנות בתווית הבגד

אחד המרכיבים המשמעותיים שכדאי לבדוק כשאת קונה פריט לבוש הוא מה כתוב על הפתק שבתוך הבגד. מה הרכב הבד? מהן הוראות הכביסה שלו? יכולה להיות לכך השפעה משמעותית על אורך חיי הבגד בארון שלך:

הרכב הבד

הרכב הבד משמעותי בהיבט הנוחות שבלבישת הבגד. בדים נושמים ואווריריים כמו פשתן וכותנה יהיו נוחים יותר ללבישה בקיץ בהשוואה לפוליאסטר. קשמיר למשל, הוא סוג צמר מאוד מחמם אך הסריגים והצעיפים שמכינים ממנו דקים יחסית ופחות כבדים בהשוואה לסריגים מצמר כבשים.

להרכב הבד יש גם חשיבות אקולוגית משום שתהליכי הייצור שונים, וכן משך הזמן שלוקח לכל חומר להתכלות או האם הוא ניתן למחזור לאחר שלא ניתן לעשות בו עוד שימוש. על כן, מומלץ באופן כללי להעדיף פריטים מבדים טבעיים (כמו כותנה אורגנית, במבוק או פשתן) שמתכלים בזמן קצר יותר על פני בדים סינתטיים (כמו פוליאסטר, ניילון או אקריליק). לעתים ניתן למצוא פריטים שעשויים מבד סינתטי ממוחזר כמו לדוגמא במותג הגרביונים Swedish Stockings שמייצר גרביונים מניילון ממוחזר.

כיום, גם רשתות האופנה הגדולות מציעות קולקציות שנחשבות ידידותיות יותר לסביבה כמו Join Life של זארה וקולקציית Conscious של H&M וניתן למצוא בהן פריטים מכותנה אורגנית, שנחשבת ידידותית לסביבה יותר מכותנה רגילה או פריטים מפשתן שתהליך הגידול שלו צורך פחות מים וחומרי הדברה בהשוואה לכותנה והוא מתכלה במהירות. טנסל נחשב חומר ידידותי לסביבה בזכות תהליך הגידול והייצור שלו, וניתן למצוא פריטים מטנסל גם ברשתות הגדולות. גם באסוס שמשווקת מותגים שונים, חלקם ברי קיימא יותר וחלקם פחות, אפשר לסנן את החיפוש לפי מידת הקיימות של הפריט תחת הקטגוריה Responsible.

sustainable and accessible fashion consumption
חולצת פשתן קלאסית מזארה שמדוייקת לסגנון ולמלתחה שלי

הוראות כביסה

הוראות הכביסה עוזרות להאריך את חיי הבגד ולכן יש להן חשיבות לאחר רכישת הפריט. לפני ביצוע הרכישה כדאי לבדוק האם הוראות הכביסה מתאימות לאורח החיים שלך: האם זה פריט שניתן לנקות רק בניקוי יבש? האם זה פריט שדורש כביסה ביד בלבד? אם לדוגמא את יודעת שהבגדים שלך מתלכלכים בקלות כי את אמא לילדים קטנים, עדיף לקנות פריט שתוכלי לכבס במכונה בכביסה רגילה או בכביסה ביד על פני ניקוי יבש. שיקול נוסף שכדאי לקחת בחשבון הוא האם הפריט דורש גיהוץ. אם את לא אוהבת לגהץ ולא תלבשי את הפריט כי הוא מקומט כדאי לשקול שוב את הרכישה.

צעד רביעי: מאיפה כדאי לקנות?

פן נוסף וחשוב של אופנה בת קיימא הוא הנגישות של הפריט לצרכן. לצערי פריטי אופנה רבים שנחשבים ברי קיימא אינם נגישים לכולם. כשהולכים לקניון, שם לרוב תמצאי את המבחר הכי רחב, מרבית החנויות והרשתות אינן נחשבות כמתחשבות בסביבה בתהליך יצור הבגד. מה עושים?

תקני מקומי – לפני שאת יוצאת לקניות מומלץ לבדוק באינטרנט לגבי חנויות או מותגים קטנים ומקומיים שאליהם כדאי להגיע, בעיקר כאלה שמייצרים את הבגדים שלהם בארץ. לרוב מותגים קטנים ומקומיים מייצרים פריטים בכמויות קטנות יותר בניגוד לרשתות אופנה גדולות שמחליפות קולקציה בכל שבוע. בנוסף, ייצור מקומי חוסך שינוע בינלאומי מזהם. לחלופין, ניתן גם להזמין אונליין ממותגים מקומיים, זאת בעיקר כי תהליך ההחזרה פשוט יותר ופוגע פחות בסביבה בהשוואה להזמנה מחו”ל. מותג מקומי שאני אוהבת לרכוש ממנו ומייצר בארץ הוא De Rococo ויצא לי גם לרכוש פריטים מרשת S-Wear שמחזיקה פריטי בייסיק שחלקם גם נתפרים בארץ. גם ב- Story אפשר למצוא מותגים ברי קיימא כמו Nudie Jeans שמייצרים ג’ינסים ו-Veja שמייצרים נעלי סניקרס.

רכישת פריטים אונליין מחו”ל – כיום ניתן למצוא יותר מותגים שמגדירים את עצמם כברי קיימא ולרוב גם מוכרים פריטים קלאסיים שישמשו אותך לעונות רבות. מותג כזה שיצא לי לרכוש ממנו הוא Everlane שמוכר פריטי בייסיק קלאסיים לגברים ולנשים. הפריטים מעט יותר יקרים ממה שלרוב תמצאי ברשתות האופנה הגדולות אך גם האיכות והרכב הבד בהתאם. בנוסף, ניתן למצוא פריטים שלהם גם בסוף עונה במחירים נגישים יותר.

אם בכל זאת מצאת את עצמך בקניון באחת מהרשתות הגדולות, אני ממליצה לחפש פריטים מבדים איכותיים יותר ומקולקציות שנחשבות ידידותיות יותר לסביבה. כדאי לעשות בקרת איכות לפריטים ולבדוק שאין פגמים בתפירה כמו קו תפר לא אחיד, חוטים שיוצאים מהצד וכדומה. לפעמים הפריטים נפגמים לאחר שנמדדו הרבה פעמים קודם. במקרה כזה אפשר גם לשאול האם הפריט קיים גם במחסן.

shop smart and eco-friendly fashion
סוודר קשמיר של Everlane שנקנה בסוף עונה צילום: Ataklit Tes

אלה היו ארבעת הצעדים שלי בדרך לצרכנות אופנה חכמה ובת קיימא. אני מקווה שהצלחה לקחת מהפוסט מספר טיפים שתוכלי ליישם באופן בו את צורכת אופנה. אני מאמינה שכל אחת יכולה לקחת חלק במסע לצרכנות אופנה נבונה יותר.

אם את מחפשת ידע נוסף על קיימות באופנה אני ממליצה מאוד על הספר “החיים קצרים, אל תקני את הנעליים” של מיכל לוי ארבל ושלי גרוס. אסיים בציטוט מהספר שנתן לי השראה לכתיבת הפוסט: “הלוואי שלכולנו היו מספיק זמן וכסף לחפש בגדים שנתפרו מכותנה אורגנית ושנתפרו בהתנדבות על ידי קייט מידלטון במהלך סוף שבוע פנוי בכפר. עד שבגדים בני קיימא יהיו נגישים לכולם, אל תרגישי לא בנוח כשאת קונה במסגרת התקציב שלך. יש יותר מדרך אחת להיות חלק מהפיתרון”.

מוזמנת לכתוב לי בתגובות אילו צעדים את כבר עושה ואילו תרצי להתחיל ליישם בדרך לצרכנות אופנה חכמה יותר ומתחשבת בסביבה. שתהיה שנה טובה!

10 Comments

  • דניאלה
    15/09/2020 at 1:24 pm

    סיון פוסט משגע! כלכך אוהבת את האסתטיקה והנראות
    הכל מוקפד ונראה נהדר.
    אני באופן אישי תמיד אוהבת להסתכל על הוראות הכביסה, מצאתי שזה תמיד עוזר לי לשמור על הבגדים שלי לאורך שנים רבות

    Reply
    • Sivan Maoz
      15/09/2020 at 6:21 pm

      איזה כיף! שמחה שאהבת ותודה על הפרגון 🙂

      Reply
  • Yael Ram
    15/09/2020 at 5:53 pm

    פוסט מושקע ומלמד!

    Reply
    • Sivan Maoz
      15/09/2020 at 6:20 pm

      איזה כיף 🙂 שמחה לשמוע!

      Reply
  • Gal
    15/09/2020 at 8:10 pm

    מהמם וחשוב! 🌸

    Reply
    • Sivan Maoz
      16/09/2020 at 7:04 pm

      תודה! שמחה שאת חושבת כך 🙂

      Reply
      • תמר
        18/09/2020 at 11:11 am

        פוסט מהמם. חשבתי שבזה שאני מתחילה לקנות בגדים בחנות יד שנייה עשיתי את שלי ליקום. יש עוד מה לחמוד ממך! תודה 🙏

        Reply
        • Sivan Maoz
          20/09/2020 at 2:29 pm

          תודה רבה! האמת היא שקניית פריטי יד שנייה היא הדרך הכי בת קיימא שיש לצרכנות אופנה. עם זאת, חשוב עדיין לקנות נכון ומדוייק למלתחה שלך 🙂

          Reply
  • אוקסנה בר
    17/09/2020 at 12:40 pm

    פוסט מדהים והלוואי שכל פאשניסטה מתחילה, בין אם אקולוגית ובין אם לא, תגיע לפוסט הזה בדרך כזו או אחרת. חלק נכבד מהדברים אני כבר מיישמת דרך קבע🙃

    Reply
    • Sivan Maoz
      18/09/2020 at 5:24 am

      איזה כיף שאת חושבת ככה ☺️🙏 תודה רבה ושתהיה שנה נפלאה 🍎🍯❤️

      Reply

Leave a Reply

דילוג לתוכן